Utolsó kommentek

Tüntetni vagy nem tüntetni

2008.02.26. 23:12 | szabályos | 1 komment

… vagy nem… című sorozatunk második részében (amilyen egyébként nincs, spontán sorozat ez, de majd lehet, hogy lesz…) szóval, tartva a fontossági sorrendet, a nyilvánvalóan első helyezett "párkapcsolati" bejegyzés után most egy közéleti témát boncolgatunk. Azon belül is az egyik legnépszerűbb formáról, a tüntetésről lesz szó. Mielőtt mindenki szanaszét szaladna, előre bocsátjuk, hogy nem csak a Kossuth téri árvalányhajas, nemzetmentő akcióról szólunk, hanem ennél jóval általánosabban közelítjük meg a kérdést. Tüntetni mindenhol lehet: focimeccsen a bíró (és persze „a kisteleki”) ellen (akár otthon a TV előtt is), vagy koncerten a rocksztár mellett. Lehet a 7-es buszon a tömegben állva, magunkban szidni a BKV-vezetők és Demszky felmenőit, de azért ez a ritkább forma, a tömeg mellett a hangerő is általában kulcsszereplő.

A tüntetés a modern közösségi élmény, egyfajta társadalmi esemény: más mint kocsmába menni (még akkor is, ha előtte és/vagy utána nyilván kocsmába megy az ember), lehet találkozni a régi haverokkal, távoli ismerősökről derül ki, hogy vannak egyéb közös pontok: „jé, te is komcsi vagy?” (bár ez nem túl életszerű, a komcsik nem nagyon tüntetnek…), „te is fradista vagy?”, „te is imádod a Black Sabbathot?”, stb.

Tüntetni jó. Az ember kimegy, bele a tömegbe és ordít. Vagy csendben áll és magában ordít. A lényege az, hogy elveszünk a tömegben és úgy lehet „megnyilvánulni”, hogy nem ciki. Mert mellette mindenki más is azt az ott nemciki (egyébként a hétköznapi életben valójában nagy valószínűséggel ciki ) dolgot csinálja. Ez a mi kis posztmodern világunkban hozzátartozik az egészséges életmódhoz. Valahol ki kell adni azt a sok szart, ami bennünk van, vagy nap mint nap belénk kerül. (ugye, megint a "cigi")

Persze a tüntetés nyilván lehet gáz is, erre is láttunk elég sok példát. A Parlament előtti teret összeszarni gáz. Meg másokat agyonverni, kirakatokat betörni is. De tüntetni kell, mindenkinek a maga módján.

Most azt hagyjuk, hogy egyébként mostanában ez nem nagyon működik nálunk: nem mindenhol lehet (pl. Parlament előtt), nem mindig (pl. ha van mi ellen), meg nem mindenhogy (pl. traktorral – eleve elég hülyén hangzik, hogy valaki traktorral csinál bármi nem mezőgazdaságit, de valaki elgondolkodott már azon, hogy hogy lehet az ilyenek ellen egy új KRESZ-táblát létrehozni?). A lényeg, hogy tessék nyugodtan tüntetni! Ezennel kiállunk a szabályos tüntetések mellett – bár a magunk részéről pl. az egészségügyitörvényellenes tüntetést leszarjuk, mert nem értünk hozzá – és felszólítunk mindenkit, hogy nyugodtan tüntessen a maga módján! Néhány példa, amiért vagy ami ellen szerintünk érdemes:

-         jó magyar fociért, ill. szar magyar foci ellen bárhol

-         jófajta rockzenekarokért rockkoncerten

-         a T..co gazdaságos kaják ellen mindenhol

-         jó csajokkal teli szórakozóhelyekért a nem jó budapesti szórakozóhelyeken!

-         A nemzeti épített kultúrát romboló graffitizés ellen mindenhol

Várjuk a további ötleteket!

Címkék: foci bkv rock parlament tüntetés meccs kossuth tér demszky gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://stenk.blog.hu/api/trackback/id/tr49331397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kosaras 2008.03.02. 10:42:52

A traktor táblák... annyira jellemző Demszky-s lépés.
süti beállítások módosítása